Ce înseamnă impozitarea pensiilor speciale, în bani: câți bani pierd „pensionarii de lux”

de: Alexandru Puiu
18 06. 2020

Un nou proiect pentru ”penalizarea” pensionarilor de lux din România a trecut de Parlament. Deși pare să fie neconstituțional și e posibil să nu se aplice niciodată, sunt important de reținut efectele sale, în practică.

În prima fază, s-a încercat anularea pensiilor speciale pentru mai multe categorii de privilegiați din țara noastră. Acea lege scrisă în grabă s-a dovedit a fi neconstituțională și respinsă la CCR. Alternativa este menținerea pensiilor la valorile actuale și impozitarea lor extremă, în funcție de valoare. Din păcate, este foarte probabil ca și această inițiativă să fie neconstituțională.

Nu mai puțin de 34,4 de miliarde de lei a cheltuit statul român în ultimii patru ani cu pensiile speciale. Aceste pensii nu sunt calculate pe baza contribuțiilor la stat, a salariului din perioada de lucru, ci doar a funcției ocupate.

Conform noii legi adoptate miercuri în Parlamentul României, prin consens, vor fi impozitate cu 10% pensiile între 2001 și 7000 lei. Pensiile care depășesc 7000 lei vor fi taxate cu 85%. Legea se aplică tuturor categoriilor de pensionari speciali și nu sunt deloc puțini, judecători, procurori, parlamentari, diplomaţi, aviatori, poliţişti, militari şi foştii şefi ai statului. Proiectul nu afectează pensia obţinută pe baza contributivităţii, pensiile obișnuite.

În final, calculele sunt destul de simple. Dacă o persoană are o pensie de 2.000 de lei obţinută pe baza contributivităţii şi încă 2.001 lei ca pensie specială, va încasa pe viitor integral cei 2.000 de lei pe baza contributivităţii, iar ceilalţi 2.001 lei (pensia specială) vor fi impozitaţi cu 10%. Practic, în loc de de 4.000 de lei, va avea o pensie totală de 3.800 de lei.

În cazul în care o persoană are o pensie pe contributivitate de 7.000 de lei plus o pensie specială de 3.000 de lei, va fi impozitată cu 85% doar suma de 3.000 de lei. Practic, va rămâne cu cei 7.000 de lei, la care se vor mai adăuga alţi 450 de lei (în urma impozitului cu 85%). În loc de 10.000 de lei, va avea o pensie totală de 7.450 de lei.

Va fi interesant de văzut dacă această lege va ajunge în vizorul Curții Constituționale, în contextul în care toate partidele din Parlament au fost de acord că aceasta este cea mai bună soluție pentru eliminarea lor.